Valitse sivu

Kansainvälisenä miestenpäivänä 19.11.2018 perustettu Miehet ry on herättänyt ensimmäisten päiviensä aikana runsaasti kiinnostusta. Esimerkiksi Helsingin Sanomien Nyt.fi -julkaisu uutisoi verkkosivuillaan aiheesta otsikolla ”Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti”. Jutussa järjestön perustamisen käynnistänyt Nitin Sood kertoo Miehet ry:n taustasta: ”[Perustajat] haluavat purkaa miehisyyteen liittyviä normeja, tarkastella miesten etuoikeuksia ja hyödyntää niitä kaikkien sukupuolten tasa-arvon toteuttamiseksi sekä antaa kaikenlaisille miehille vapauden olla oma itsensä.”

Miehet ry:n toiminta perustuu intersektionaalisen feminismin ja anti-rasismin periaatteisiin. Yhdistyksen perustamisasiakirjan allekirjoitti 24 henkilöä. Perustamistilaisuudessa Miehet ry:n puheenjohtajaksi valittiin Janne Salakka. Samassa tilaisuudessa yhdistys sai ensimmäisen, yhteensä 12 henkilöä käsittävän hallituksen. Järjestön käynnistämisen taustalla on noin 40 henkilöä.

Mielenkiinnosta uutta järjestöä kertoo se, että Twitterissä Miehet ry:llä on jo yli 4000 seuraajaa muutamassa päivässä. Samalla suosio on kiinnittänyt huomiota järjestöä perustaneissa siihen, että muiden ihmisryhmien edistäminen ei saa vastaavaa huomiota. Esimerkiksi feministiset järjestöt ovat tehneet kaikkien yhdenvertaisuuden eteen pitkään työtä, mutta saavat harvoin vastaavaa näkyvyyttä niin sosiaalisessa kuin perinteisessä mediassa.

Järjestön toiminnan kulmakivenä onkin muiden tahojen tekemän ihmisoikeustyön tukeminen. Miehet ry tulee ehdottomasti tekemään yhteistyötä esimerkiksi muiden feministijärjestöjen kanssa ja tekee heidän arvokasta työtään näkyväksi. Maanantaina perustettu järjestö ei tule viemään tilaa muilta toimijoilta, vaan sen tavoitteena on purkaa miehisyyteen liittyviä normeja, tarkastella miesten etuoikeuksia ja hyödyntää niitä kaikkien sukupuolten tasa-arvon toteuttamiseksi sekä antaa kaikenlaisille miehille vapauden olla oma itsensä. Miehet ry:n tarkoituksena on edistää miesten asioita erinäisissä asioissa tiedostaen omat etuoikeudet ja väheksymättä muiden ihmisryhmien kokemaa sortoa”, Nitin Sood toteaa.

Yhteistyötä järjestö teki perustamisestaan lähtien, sillä perustamiskokous järjestettiin Naisasialiitto Unionin tiloissa. Miehet ry tulee edistämään esimerkiksi Suostumus2018-kampanjaa, translain kokonaisuudistusta ja Istanbulin sopimuksen toimeenpanoa. Yhdistys haluaa edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla ja lisätä yhteiskunnallista vuoropuhelua näiden asioiden ympärillä.

“Me Miehet ry:ssä haluamme antaa tilaa monimuotoiselle miehuudelle. Toisaalta toiminnallamme haluamme ehkäistä sellaisia haitallisia yhteiskunnallisia ilmiöitä, jotka erityisesti koskevat miehiä, kuten nuorten poikien ja miesten syrjäytymistä. Uskomme vakaasti siihen, että ei ole olemassa yhtä oikeaa miehuuden mittaria tai roolia, johon jokaisen tulisi samaistua”, sanoo toinen perustajajäsen Juho Pylvänäinen.

Sääntöjen mukaisesti yhdistyksen toimintaan ovat tervetulleita kaikki, jotka jakavat yhdistyksen arvot ja päämäärän. Yhdistykseen voi liittyä jäseneksi mahdollisimman pian, kun perustamiseen liittyvät asiat ovat valmiita. Mahdollisuudesta jäseneksi liittymisestä tiedotetaan myöhemmin Miehet ry:n eri kanavissa. Yhdistys on puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Lisätiedot sähköpostilla info@miehetry.fi

Miehet ry sosiaalisessa mediassa: Facebook / Twitter / Instagram

Järjestö mediassa:

16.11.2018 Åbo Underrättelser /  Material på svenska garanteras
18.11.2018 Hufvudstadsbladet /  Ny förening vill spränga trång mansroll
19.11.2018 Helsingin Sanomat / Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti
19.11.2018 Yle Radio Suomi / Hyvää Miestenpäivää, Veikö kaamos mehut? Miehet ry 05:20-09.45
19.11.2018 Tampereen viikko / Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö
20.11.2018 Tigern / Ny feministisk mansrörelse
20.11.2018 Kansan uutiset / Kansainvälinen miestenpäivä poiki uuden miesjärjestön

Miehet ry:n säännöt.