Valitse sivu

Tänään on kansainvälinen transihmisen muistopäivä. Päivän tarkoituksena on muistaa kaikkia niitä, jotka ovat menettäneet henkensä transfobian takia. Tilastojen mukaan transihmiset ovat yliedustettuja niin väkivallan uhreina kuin itsemurhatilastoissa. Tähän vaikuttaa yhtäältä yhteiskunnan asenteet ja toisaalta syrjivä lainsäädäntö, joka ”tekee hyväksyttäväksi” transihmisiin kohdistuvan vihanpuheen ja väkivaltateot.

Tämä ei ole hyväksyttävä tai edes siedettävä tilanne. Se on vakava ihmisoikeusloukkaus. Erityisen heikossa asemassa ovat transihmiset, jotka kuuluvat johonkin muuhun syrjittyyn vähemmistöön.

Suomessa ylpeillään usein sillä, että olemme tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kärkimaita. Samalla meillä on auttamatta vanhanaikainen translaki, joka ei kunnioita ihmisen itsemääräämisoikeutta. Suomi onkin saanut esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta huomautuksia siitä, että nykyinen translaki rikkoo ihmisoikeuksia.

Tänään 18 474 ihmistä vaati Amnestyn puolueille luovuttamassa vetoomuksessa, että translaki uudistetaan. Myös me Miehet ry:ssä vaadimme translain kokonaisvaltaista uudistusta niin, että se kunnioittaa ihmisen itsemääräämisoikeutta. Jokaisella ihmisellä tulee sukupuoleen katsomatta olla riistämätön oikeus elää turvassa ja täysipainoisesti. Elää omana itsenään ilman, että joutuu pelkäämään.

Lisäksi haluamme lähentää yhteistyötä kaikkien trans- ja muunsukupuolisten asioita edistävien yhdistysten, liittojen ja muiden toimijoiden kanssa. Haluamme aloittaa keskustelun siitä, miten me voimme parhaalla tavalla tukea sitä tärkeää ihmisoikeustyötä, jota te teette.