Valitse sivu

 

Kävelin alkusyksystä Helsingin päärautatieaseman raiteenviertä ylläni kankainen maski. Olin keskittynyt muihin asioihin, kun ykskaks vastaan tuli keski-ikäinen henkilö, jonka oletan* olevan mies, ja joka heilutti kättänsä naamani edessä ja huusi ”KORONAA! ON SITÄ NYT NIIIIIN KORONAA!” Myös omia kokemuksiani laajempi näyttö osoittaa, että koronaan suhtaudutaan vähemmän vakavasti juuri miesten keskuudessa.

Suhtautuminen maskeihin etenkin joukkoliikenteessä on muuttunut muutamassa kuukaudessa paljon. Vastaan tulee kuitenkin edelleen vähättelyä ja ihmettelyä, miksi turvavälejä nyt täytyy pitää. Tällainen toiminta altistaa ihmisen itsensä mutta myös ympärillä olevat alttiiksi tartunnalle. Siksi jokaisen kannattaisi suhtautua asiaan oikealla vakavuudella – etenkin kaikkien niiden miesten, jotka yhä kokevat turvatoimien olevan liioittelua.

***

Tilastojen mukaan korona tappaa merkittävästi enemmän miehiä kuin muita. Tähän on etsitty syitä niin genetiikasta kuin elintavoista. Keskimäärin korona on huomattavasti vakavampi ihmisille, joilla on sydän- ja verisuonitauteja, diabetes, korkea verenpaine tai jotka tupakoivat – monet näistä ovatkin hyvin yleisiä Suomessa. Korona on pahimmillaan tappava tauti, johon sairastumisen pitkäaikaisia vaikutuksia tunnetaan vasta varsin huonosti. Esimerkiksi näyttää siltä, että korona voi aiheuttaa lapsettomuutta.

Tutkimukset ovat myös antaneet osviittaa, että hormonit kuten estrogeeni ja testosteroni voivat vaikuttaa siihen, miten kuinka vakava tauti on sen saajalle. On siis mahdollista, että myös hormonaaliset tekijät voi vaikuttaa siihen, miten tauti kuhunkin puree. Samoin sukupuolten välillä immuunijärjestelmissä näyttäisi olevan eroja.

Nämä tekijät eivät kuitenkaan yksin selitä siten, miten virus leviää, keneen virus tarttuu tai kuka virusta voi levittää. Korona on myös vahvasti luokkavirus, sillä matalapalkkaiset fyysistä työtä tekevät ja palveluammateissa toimivat ovat todennäköisemmin taudin tulilinjalla.

Oli syy taudin saamiselle mikä tahansa, on selvää, että mitä vakavampi sairaus tietylle ihmisryhmälle on, sitä vakavammin heidän tulisi siihen suhtautua. Biologiaan, yksilöllisiin geneettisiin piirteisiin tai riskiryhmään kuulumiseen voi harvoin vaikuttaa, mutta omaan asenteisiin ja käyttäytymiseen voi. Siksi ehdotamme seuraavia toimia aivan kaikille, mutta etenkin meidän miesten on hyvä olla tarkkoina:

 

1) Pese kädet

Itsestäänselvyydeltä kuulostava neuvo ei olekaan niin itsestäänselvä, kun kuullaan, että keskimäärin 14 prosenttia miehistä jättää pesemättä wc-käyntien jälkeen kädet kokonaan ja 30 prosenttia viruttaa vettä käsilleen mutta ei käytä saippuaa. Aktiivinen ja kunnollinen käsienpesu auttaa merkittävästi tilanteessa.

 

2) Käytä maskia jos et voi pitää turvavälejä

Maskinkäytön hyödyistä on puhuttu paljon, mutta ennen kaikkea niiden tarkoitus on pitää omat bakteerit pois muiden nieluista. Tällöin oireettomasti sairastava suojaa ennen kaikkea muita, jotka ovat riskiryhmässä.

 

3) Mene lääkäriin pienistäkin oireista

Tutkimusten mukaan miehet jättävät lääkärikäynnit herkästi väliin tai ainakin odottavat taudin pahenemista liian pitkään. Erityisesti tarttuvan taudin tilanteessa on syytä tutkia oireet heti eikä vain olettaa että, se on varmasti vain nuhaa.

 

4) Jää kotiin, jos olet sairas

Suomalaisten helmasynti on mennä sairaana töihin, tämä koskee myös miehiä. Sisu on hieno asia, mutta harmaan kiven läpi voi mennä sitten, kun on terve. Mikäli tunnet olosi huonovointiseksi, jää kotiin tai tee etätöitä, jos töitä on tehtävä. Muista myös levätä ja pitää itsestäsi huolta.

Mutta ennen kaikkea:

 

5) Ota koronavirus vakavasti

Muiden säikyttely, aliarvioiminen ja aiheelle nauraminen aiheuttaa sen, että suurempi osa jättää toimimatta kohtien 1-4 mukaan. Mitä vakavammin otamme tilanteen, sitä nopeammin koronasta päästään eroon.

Olemme kaikki vastuussa tästä tilanteesta, joten pidä huolta toisista ja itsestäsi.

 

Terveisin

Tuomas Peurakoski

Miehet ry:n hallituksen jäsen

 

*Sukupuolten olettamista tulee lähtökohtaisesti aina välttää, eikä esimerkiksi vieraan ihmisten ulkonäöstä voi päätellä hänen sukupuoltaan. Koska koronaan suhtautumisessa on kuitenkin havaittu eroja sukupuolten välillä, yhdistys kokee poikkeuksellisesti olennaisena, että esimerkissä tuodaan henkilön oletettu sukupuoli esille. Miehet ry kunnioittaa sukupuolten monimuotoisuutta ja jokaisen oikeutta olla oma itsensä vapaana ulkopuolisesta arvioinnista.

Kuvan koronavirus: Freepik / Flaticon.