Valitse sivu

Helsingin Sanomat kertoi elokuussa ehdollista vankeutta saaneesta miehestä, joka oli kertomansa mukaan alkoholin ja kaverilta saatujen neuvojen siivittämänä päättänyt ahdistella kahta alaikäistä tyttöä bussimatkalla. Fyysisen lääppimisen ja sanallisen läähättämisen lisäksi mies oli myös uhannut tyttöjä raiskauksella.

Kuulusteluissa mies oli perustellut bussissa tekemäänsä ahdistelua sillä, että halusi vain tyttöystävän. Kaverilta saamiaan neuvoja ahdisteluun ja raiskauspuheisiin hän oli ilmeisesti pitänyt tapana ”iskeä naisia”. 

Siis yrittää valloittaa toinen ihminen, tässä tapauksessa vieläpä lapsi, käyttäytymällä häntä kohtaan väkivaltaisesti ja uhkaamalla vielä pahemmalla väkivallalla. Uutisen mukaan mies oli myöhemmin todella raiskannut kolmannen, tekohetkellä 14-vuotiaan tytön. Siitä tuli ehdoton vankeustuomio.

Markkinointia naisvihalla

Väkivallalla pariutumisen logiikka kuulostaa jokseenkin kahjolta, mutta ajatus ei valitettavasti ole ainutlaatuinen. Viime aikoina on kohistu ex-potkunyrkkeilijä Andrew Tatesta ja hänen räikeän naisvihamielisistä puheistaan ja väkivaltafantasioistaan. Somessa leviävillä videoilla hän on sanonut esimerkiksi, että naiset ovat miesten omaisuutta, ja toisaalta rehennellyt harrastavansa seksiä nuorten naisten kanssa.

Urheilu-uransa jälkeen Tate on ryhtynyt Ilta-Sanomien sanoin self-help guruksi, joka “lupaa auttaa ihmisiä – – tulemaan rikkaiksi, naisten silmissä halutuiksi ja ymmärtämään maailmaa”. Ihmisillä tarkoitetaan tässä tapauksessa lähinnä heteromiehiä, joita on kehotettu jakamaan Taten videoita somekanavillaan. Rahan ja naisten täyteisen elämän toivossa monet ovat tehneet työtä käskettyä.

Videot ovat olleet käytännössä osa Taten Hustler’s University -nimisen verkkosivuston kumppanuusmarkkinointia: niiden jakamisen kannustimena on toiminut käyttäjien mahdollisuus tienata pieniä palkkioita uusien jäsenten hankkimisesta sivustolle – ja maksamaan jäsenyydestään noin 50 euron kuukausimaksua. Näkyvyyden on taannut se, että käyttäjiä on ilmeisesti ohjeistettu hakemaan videoita levittämällä vastakkainasettelua ja riitoja.

Elokuun loppupuolella Taten bisnekset näyttävät kuitenkin yskähtelevän ainakin hetkellisesti. Facebookin ja Instagramin omistava Meta sai Taten puheista tarpeekseen, ilmoitti pitävänsä häntä vaarallisena henkilönä ja esti hänen pääsynsä alustoilleen. Pari päivää myöhemmin Hustler’s Universityn kumppanuusmarkkinointiohjelma ajettiin alas ainakin toistaiseksi.

Radikalisoituminen on rahanteon sivutuote

Taten ei varsinaisesti ole tarvinnut keksiä itse muuta kuin tapa rahastaa huonosti voivien nuorten miesten ja naisvihamielisten asenteiden hyvin tunnetulla yhteydellä. Alleviivatun väkivaltainen suhtautumistapa naisiin on keino saada yhteys epävarmoihin, yksinäisiin, elämäänsä pettyneisiin miehiin, olla asettuvinaan heidän puolelleen ja nyhtää heiltä rahat pois. 

Itse Hustler’s Universityn sisällöt liittyvät ilmeisesti lähinnä rahan haalimiseen eivätkä esimerkiksi deittailuun. Vaikuttaa siis siltä, että vaikka tunteita herättävät, naisvihamieliset videot epäilemättä kuvastavat Taten ajattelua ainakin jossain määrin, nuorten miesten radikalisoituminen on lähinnä hänen markkinointistrategiansa mahdollinen sivutuote. Se tuskin jaksaa häntä hetkauttaa niin kauan kuin Hustler’s Universityn väitetysti kymmenien tuhansien käyttäjien jäsenmaksut kilahtavat hänen tililleen joka kuukausi.

Siinä sivussa moni varsinaiseen kohderyhmään kuulumatonkin mies ja poika kuitenkin piirtää mielessään yhtäläisyysmerkin misogynian ja menestyksen välille. Lopulta tuloksena voi olla esimerkiksi raiskausuhkauksia esittäviä miehiä, jotka “haluavat vain tyttöystävän”, mutta rikkauden ja rakkauden sijaan lopputuloksena on vankilatuomio – jos väkivallan kohteiden kannalta hyvin käy.

Riikka Koskela

Miehet ry:n hallituksen jäsen