Valitse sivu

Miehet ry:n hallituksen jäsenet Tom Kettunen ja Ville Malm osallistuivat lokakuussa ruotsalaisen sisarjärjestömme MÄNin jäsenviikonloppuun Ruotsin Norrköpingissä 15.-16.10.2022. Tässä blogitekstissä Ville kertoo, mitä ajatuksia vierailu herätti.

MÄN för jämställdhet on järjestö, joka pyrkii edistämään yhdenvertaisuutta ja vastustamaan väkivaltaa. Järjestö perustettiin vuonna 1993 osallistamaan miehiä vastustamaan miesten tekemää väkivaltaa. Ajan mittaan MÄN on kehittänyt isäryhmiä, projekteja ja paikallisjärjestöjä ympäri maata, hyödyntänyt alan tutkimusta, kouluttanut, tuottanut materiaaleja ja palkannut henkilökuntaa. Vuonna 2017 #metoo sai monet miehet aktivoitumaan ja MÄNin jäsenmäärä kolminkertaistui. Tällä hetkellä MÄNillä on noin 2500 jäsentä 24 paikallisjärjestössä. Tukholman toimistolla työskentelee noin 40 henkilöä.

Nopeasti kasvaneen jäsenmäärän myötä MÄNin vuosikokoukset eivät enää olleet niin tehokkaita, ja tarvittiin uusi tapa toimia. Viime vuonna MÄNissä järjestettiin ensimmäinen kongressi, jossa paikallisjärjestöjen edustajat valitsivat hallituksen, joka osaltaan ohjaa toimiston työtä. Kongressi on tarkoitus järjestää joka toinen vuosi, ja joka toinen vuosi järjestetään jäsenviikonloppu jossain paikallisjärjestössä.

Tänä vuonna jäsenviikonloppu järjestettiin Norrköpingissä paikallisen työväenopiston tiloissa, jossa meidät otettiin lämpimästi vastaan. Norrköpingin paikallisjärjestön lisäksi tapahtumaan osallistui MÄNin hallituksen jäseniä, toimiston työntekijöitä sekä usean muun MÄNin paikallisjärjestön jäseniä. Ohjelmaan kuului pienryhmätyöskentelyä, ideointia MÄNin tulevista tavoitteista sekä puheenvuoroja väkivallan vastustamisesta ja antirasismista. Tom esitteli lyhyesti Miehet ry:n historiaa ja toimintaa, mikä herätti mielenkiintoa ja keskustelua. Ohjelmaan mahtui myös rentoa yhdessäoloa ja tutustumista sekä ohjatusti että vapaamuotoisesti.

Feministisellä miestoiminnalla on Suomessakin pitkä historia

Nopeasti katsottuna voi näyttää siltä, että Ruotsissa ollaan meitä paljon edellä, sillä Miehet ry  perustettiin vasta 2018 ja meillä on 300 jäsentä, mikä on MÄNiin verrattuna vähän. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Jo 1960-luvulla monet suomalaiset miehet aktivoituivat tasa-arvotyöhön Yhdistys 9:n riveissä. Pitää myös muistaa, että järjestöt ovat syntyneet ja kehittyneet eri ympäristöissä. Miehet ry syntyi vastapainoksi feminismiä vastustaville miesliikkeille, jotka olivat pitkään saaneet johtaa keskustelua miehiä koskevista aiheista suomalaisessa mediassa.

Perustamisen jälkeen Miehet ry sai miesliikkeenä melko nopeasti mediatilaa ja vaikuttamismahdollisuuksia. Ruotsissa taas miesliikkeillä ei perinteisesti ole ollut yhtä paljon näkyvyyttä ja MÄN perustettiin alun perin vastauksena ihmisoikeusjärjestöjen raportteihin systemaattisesta väkivallasta naisia ja lapsia kohtaan entisen Jugoslavian sodassa. Väkivallan vastustaminen myös ulkomailla näkyy edelleen vahvasti MÄNin teemana, kun taas Miehet ry:ssä olemme keskittyneet vaikuttamaan kotimaisiin tasa-arvokysymyksiin.

Siitä ei ole pitkä aika, kun MÄN oli samankokoinen kuin Miehet ry on nyt. Ehkä MÄNin toiminnasta voidaan saada idea siitä, mitä Miehet ry voisi tulevaisuudessa olla? Oppia ja vaikutteita voimme ainakin ottaa, kuten olemme tehneet Miehet ry:n keskusteluryhmien kanssa: ryhmien konsepti on täysin MÄNin kehittämä. Toivomme, että vierailumme MÄNin jäsenviikonlopussa voisi olla alku syvemmälle yhteistyölle Miehet ry:n ja MÄNin välillä, sekä mahdollisesti feminististen miesjärjestöjen pohjoismaiselle verkostolle.

Ville Malm
Miehet ry:n hallituksen varajäsen