Valitse sivu

Miehet ry juhlii tänä vuonna viidettä toimintavuottaan. Kantavaksi teemaksi juhlavuoteen valikoitui vastuunkanto: se on meille keskeinen arvo ja kuvaa kenties parhaiten sitä, keitä olemme ja miksi olemme olemassa.

Vuonna 2018 suomalaisella miesjärjestöjen kentällä ei ollut feminististä toimijaa, vaan julkisessa keskustelussa miesten äänenä esiintyivät lähinnä tahot, jotka vastustivat perinteisen miehisyyden uhraamista naisten ja vähemmistöjen voimaantumisen alttarilla. Feminismi oli miehille ratkaisun sijaan ongelma, joka oli mennyt liian pitkälle.

Miehet ry näki päivänvalon kansainvälisenä miestenpäivänä, Naisasialiitto Unionin tiloissa. Sen perustaneet aktiivit halusivat miehet mukaan tasa-arvotalkoisiin, yhteistyössä feminististen toimijoiden kanssa ja osana niiden jatkumoa. Muutos, vallan jakaminen ja moninaisuuden kasvu olivat uhan sijaan voimavara.

Tähänastisen taipaleemme aikana olemme osallistuneet aktiivisesti julkiseen keskusteluun, antaneet asiantuntijalausuntoja, toimineet liittolaisena yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja ennen kaikkea luoneet feminististä yhteisöä mieserityisistä tasa-arvokysymyksistä kiinnostuneille.

Juhlavuotemme käynnistyy ristiriitaisissa tunnelmissa. Yhtäältä on ilo nähdä, kuinka sukupuolistereotypiota haastetaan laajalla rintamalla: tuoreet äidit voivat toimia ministereinä ja tuoreet isät käyttää vanhempainvapaansa valtioneuvostossa asti. Toisaalta naisten ja vähemmistöjen oikeudet ovat uuden hyökkäyksen kohteena, kun Yhdysvalloissa korkein oikeus kumosi liittovaltion laajuisen aborttioikeuden ja maailmanlaajuinen anti-gender liike tukee Suomessakin esimerkiksi translain uudistusta vastustavia toimijoita.

Tammi-helmikuussa haluamme herättää keskustelua miesten terveydestä: siitä millaisia erityishaasteita meillä miehillä on, miten siihen voi vaikuttaa yhteiskunnallisesti ja miten voimme itse kantaa vastuuta omasta terveydestämme. Luvassa on niin kirjoitettuja puheenvuoroja kuin livekeskustelua asiantuntijoiden kanssa.

Aloitimme juhlavuotemme kannustamalla miehiä ottamaan osaa Vegaanihaasteeseen. Emme siksi, että vegaanius olisi ainoa oikea tapa elää, vaan siksi, että miehet syövät keskimäärin aivan liikaa lihaa, vaikka tiedämme sen olevan haitallista niin maapallolle kuin meille itsellemmekin. On tärkeää kiinnittää huomiota ruoan terveys- ja ympäristövaikutuksiin sekä siihen, kuinka miehisyyttä määritellään myös terveyteen liittyvien valintojen kautta.

Nyt on erinomainen hetki lähteä mukaan Miehet ry:n toimintaan: ota somekanavamme seurantaan ja tule mukaan juhlavuoden haasteisiin ja tapahtumiin!

Ihanan feminististä vuotta kaikille!

Ville Savonlahti
Miehet ry:n puheenjohtaja