Valitse sivu

Kirjoitin vajaa vuosi sitten blogitekstin siitä, miten ex-potkunyrkkeilijä, nykyinen ammattimisogyyni Andrew Tate on rikastunut toisten miesten pahoinvoinnilla ja epävarmuudella. Sillon Taten bisnekset olivat jo vastatuulessa, mutta sittemmin on tapahtunut vielä lisää.

Andrew Tate ja hänen veljensä Tristan pidätettiin Romaniassa joulukuun 2022 lopulla. Veljeksiä ja kahta muuta mukana ollutta henkilöä epäiltiin ihmiskaupasta, raiskauksesta ja järjestäytyneen rikollisryhmän perustamisesta. Tällä viikolla nelikko sai syytteet edellä mainituista rikoksista. Oikeudenkäyntiä saadaan vielä tovi odottaa, mutta Tateilla saattaa hyvinkin olla edessään pitkät vankilatuomiot. 

Samaan aikaan Saksassa jännittää omaa kohtaloaan Rammstein-yhtyeen laulajana tunnettu Till Lindemann. Häntä ei ainakaan tätä kirjoittaessani ole vielä pidätetty, mutta Berliinin osavaltion syyttäjänvirasto tutkii, onko hän syyllistynyt seksuaalisuutta loukkaavaan rikokseen. Mediassa pyörineiden tietojen valossa syytteiden nostaminen ei varsinaisesti yllättäisi.

Mikä veljekset Taten ja laulaja Lindemannin tapauksia sitten yhdistää, paitsi tietenkin seksuaalisuutta loukkaava väkivalta ja naisten näkeminen lähinnä esineinä? Heitä raivokkaasti puolustavat miehet. Eräs Facebook-kommentoija tiivistää kaltaistensa ajattelutavan varsin osuvasti:

“Tate, Tilli Lindeman ja Conor MCGregor kaikkia syytetään mitä yhteistä heistä löytyy ?kovia ukkoja bailaa säätää mutta tärkein kaiketi rahaa löytyy!”

Tiedossa oleva “bailaaminen” ja “säätäminen” herättää siis enemmän ihailua kuin epäilyksiä minkäänlaisten väärinkäytösten mahdollisuudesta, mutta miesten varakkuus taas on jo itsessään todiste siitä, että kokemuksistaan kertoneet naiset ovat Taten ja Lindemannin rahojen perässä. Logiikassa on tietysti paljonkin aukkoja, mutta räikein niistä lienee se, että esimerkkitapauksia naisista, jotka olisivat äkkirikastuneet syyttämällä julkkismiestä seksuaalisuutta loukkaavasta rikoksesta ei pahemmin löydy.

Kun on tarpeeksi rahaa ja valtaa, ei tarvitse olla hyvä tyyppi

Se Andrew Tatea ja Till Lindemannia koskevien uutisten kommenttikenttiä kuitenkin ehkä erottaa, että Lindemannin puolustelijoissa on paljon myös naisia. Sisäistetty misogynia tuntuu sekoittuvan hämmentävän vahvaan uskoon siitä, että hyvää musiikkia tekevän tyypin on ilman muuta oltava myös hyvä ihminen – jopa siinä määrin, että toiset naiset uskotaan mieluummin rahanhimoisiksi valehtelijoiksi kuin oma idoli asemaansa hyväksikäyttäväksi ahdistelijaksi.

Andrew Tatea harva puolustelijakaan uskoakseni väittäisi ensisijaisesti mukavaksi kaveriksi. Mielikuva rahan, autojen ja naisten täyteisestä elämästä ilmeisesti riittää korvaamaan vähän isommatkin puutteet persoonallisuudessa. Eikä ultramaskuliiniseen fantasiaan miellyttävä käytös kanssaihmisiä, ainakaan naisia, kohtaan varsinaisesti kuulukaan. Se sen sijaan kuuluu, että riittävän rikas, kuuluisa ja vaikutusvaltainen mies saa sikailla menemään mielensä mukaan ilman minkäänlaisia seuraamuksia.

Kun seuraamuksia sitten tuleekin, fantasia lain kouran ja yleisten moraalisääntöjen ulottumattomissa olevasta seksisankarista särkyy. Unelma maailmasta, jossa miehen haluille eivät aseta rajoja edes sellaiset kiusalliset yksityiskohdat kuin pankkitilin saldo tai naisten ihmisoikeudet lipuu yhä kauemmaksi. Käteen jää vain karu todellisuus: seuraa, seksiä ja rakkautta saadakseen täytyy heteromiehenkin edelleen kyetä kohtelemaan naisia vertaisinaan.

Riikka Koskela
Miehet ry:n hallituksen jäsen